PROSPACE Architects


Info

 

 
Projekt: Rozbudowa zakładu produkcyjnego Frito Lay  
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki, Poland
Pow. netto: 29 394 m2
Czas: 2008 (projekt), 2008 – 2010 (realizacja)
Faza: Projekt koncepcyjny, budowlany, przetargowy, wykonawczy
Klient: Frito Lay Sp. z o. o.
 
Opis:

Zwiększenie asortymentu produkcji zaowocowało zamówieniem projektu rozbudowy zakładu produkcji chipsów. Etap pierwszy objął m. in. rozbudowę części produkcyjnej i magazynu surowców oraz strefy dostaw, natomiast drugi – magazyn produktów, magazyn palet nową strefę biurowo-administracyjną z przeniesieniem zapleczy socjalnych dla pracowników i oraz kantyny.

Części produkcyjne zaprojektowano w dobrym standardzie architektury przemysłowej jako jednorodną ścianę z płyty warstwowej, natomiast w zakresie formalnym duży nacisk położono na rozwiązanie strefy wejściowej. Ograniczenia wielkości działki w powiązaniu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego spowodowały, że na strefę wejściową pozostało niecałe 3 metry szerokości.

Zaprojektowano więc długie, szerokie, proste, wielobiegowe schody, prowadzące wzdłuż ściany zewnętrznej nowej części magazynowej, do położonych nad nim dwóch kondygnacji z zespołem szatniowym oraz z częścią administracyjną. Powstałą w ten sposób klatkę schodową obudowano okładziną z czerwonych paneli warstwowych, tworząc dynamiczną bryłę, z wyciętymi przeszkleniami i wypełnieniami z poziomych żaluzji aluminiowych. Uproszczono przy tym przeszklenie biegnące wzdłuż schodów, aby bryła miała charakter bardziej spójny.

Dla dopełnienia tak wytworzonej od strony ulicy fasady, w ścianie magazynu wycięto otwory doświetlające w postaci przypominającej litery FL – od marki inwestora.
 

Projekt w ramach współpracy z PM Group Polska Sp. z o. o.

 

Fabryka chipsów Frito Lay

Copyright 2024. PROSPACE ARCHITECTS